Hamilelik, anne adaylarının vücudunda çeşitli değişimlere sebep olabilmektedir. Hamilelik hormonları ile birlikte annenin ruhsal, fiziksel ve psikolojik anlamda geçirdiği bu değişim sürecinde, haliyle bazı problemler de görülebilmektedir. Bu değişimlerin sebep olduğu sorunların başında, sivilcelenme, yağlanma ya da leke gibi bazı cilt problemleri gelir. Bu yazımızda anne adaylarının sıklıkla şikâyet ettiği ve hem fiziksel hem de psikolojik anlamda olumsuz hissettiren, hamilelikte sivilce neden olur? Nasıl geçer? sorularına yanıt vereceğiz.
AYRICA: Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur? Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?
İçindekiler
- Hamilelikte Sivilce Neden ve Nasıl Olur?
- Hamilelikte Sivilce Belirtileri Nelerdir?
- Hamilelikte Sivilce Nedenleri Nedir? Hamilelikte Sivilce Neden Olur?
- Hamilelikte Sivilce Tedavisi Nasıl Yapılır? Sivilceye Ne İyi Gelir?
- Hamilelikte Sivilceden Korunmak İçin Neler Yapılabilir?
- Hamilelikte Sivilce Doğal Yöntemlerle Nasıl Geçer? Doğal Maske Tarifleri
AYRICA: Hamilelikte Kabızlık Nasıl Olur ve Nasıl Geçer?
Hamilelikte Sivilce Neden ve Nasıl Olur?
Hamilelikte hormonal değişiklikler nedeniyle, pek çok cilt sorunları görülebilmektedir. Sivilce oluşumu, hamileliğin özellikle ilk aylarından itibaren artarak annenin yüzünde, sırtında, memede hatta genital bölgede bile görülebilir. Hormonların artmasıyla beraber vücutta yağlanmada da artış görülebilmektedir.
AYRICA: Hamilelikte Gaz Sıkışması (Gaz Sancısı) Neden Olur? Nasıl Geçer?
Hamilelikte sivilce neden olur? sorusuna, hamilelik hormonlarıyla birlikte, ciltte sebase bezleri dediğimiz, deri ve derinin fizyolojik fonksiyonunu sürdüren bezleri uyarılır ve sebum artışına neden olarak, ciltteki ölü derilerle birlikte gözenekleri tıkar ve bu durum da bakterilerin çoğalmasına neden olurken, inflamasyonu kolaylaştırarak sivilce oluşmasına neden olur yanıtını verebiliriz.
AYRICA: Hamilelikte Stresle Baş Etmenin Yolları Nelerdir? (5 Nokta)
Sebum, normalde cildi korumakla görevli bir salgıdır ve vücutta yaşanan hormonal dalgalanmalar nedeniyle aşırı üretildiğinde gözenekleri tıkayarak cilt problemlerine neden olabilmektedir.
AYRICA: Hamilelikte Bel ve Sırt Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?
Hamilelikte Sivilce Belirtileri Nelerdir?
Sivilce, cilt üzerinde bariz olarak görülen bir rahatsızlıktır ancak sivilcelenmeye müsait bir cildin gösterdiği bazı belirtiler vardır. Hamilelikte, vücudun neredeyse birçok bölgesinde görülen sivilceler, oluşum göstermeden önce ciltte;
AYRICA: Hamilelikte Baş Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer? Ağrı Kesici Kullanılır mı?
- Kızarıklığa,
- Yağlanmaya,
- Kaşıntıya,
- İltihaplı küçük keseciklere, neden olmaktadır. Bu belirtilerden sonra sivilce oluşur ve boyutları artabilir.
AYRICA: Hamilelikte Egzersiz (Spor) Yapmanın Faydaları - Nasıl Yapılır? Ne Zaman Başlanmalı?
Özellikle genital bölgede görülen sivilcelenme, anne adaylarını daha çok rahatsız edebilmektedir. Bu sivilceler ağrılı olabilir ve hassasiyet oluşturabilir. Oturma, hareket etme vb. durumlarında anne adayları, ekstra dikkat etmek durumunda kalabilirler.
AYRICA: Hamilelikte Seyahat Edilir mi? Ne Zaman Seyahat Edilir? Hamilelikte Uçak Seyahati
Hamilelikte Sivilce Nedenleri Nedir? Hamilelikte Sivilce Neden Olur?
Hamilelikte sivilce oluşumunun en büyük nedeni, östrojen ve progesteron hormonlarında yaşanan dalgalanmalardan kaynaklanmaktadır ancak bu nedenlerin dışında, sivilce oluşumuna sebebiyet veren bazı durumların varlığı da dikkat çekmektedir.
AYRICA: Hamilelikte Arı Sokması Zararlı mı? Hamileyken Arı Sokması Bebeğe Zarar Verir mi?
Eğer normal adet döneminde, sivilce vb. durumlar sık görülüyor ise, hamilelik dönemlerinde de görülme ihtimali fazladır. Genetik yatkınlığın da, sivilce oluşumunda etkili olabildiği bilinmektedir.
AYRICA: Hamilelikte Fındık Yenir mi? Hamilelikte Fındığın Faydaları Nelerdir?
Hamile olan anne adayının kendi annesi, hamilelikte sivilce sorunları yaşadı ise, kendisinin de yaşama ihtimali yüksektir. Bunun yanında, hamilelikte sivilceye neden olan durumlar nelerdir? sorusuna kısa kısa şu yanıtları verebiliriz.
AYRICA: Doğumdan Sonra Gaz Kaçırma Neden Olur? Nasıl Önlenir?
- Beslenme tarzı
- Yağlı cilt
- Hormonlar
- Yetersiz su tüketimi
- Cildi besleyen vitaminlerin eksikliği
- Kalitesiz cilt ürünleri kullanmak
- Ağır ve sık makyaj yapmak
- Stres vb. duygu durum değişiklikleri
- Yağlı yiyeceklerin sık tüketimi
- Baharatlı yiyeceklerin sık tüketimi
- Terleme
- Yanlış cilt tipi ürün kullanımı
- Hava kirliliği
- Cildin yeteri kadar temizlenmemesi
AYRICA: Doğum Sonrası Depresyon Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?
Hamilelikte Sivilce Tedavisi Nasıl Yapılır? Sivilceye Ne İyi Gelir?
Hamilelik, her anne adayında aynı etkileri göstermez. Hamilelik hormonlarının herkeste aynı etkiyi göstermeyeceği gibi, cilt problemleri sivilce vb. durumlar da kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Hamilelikte sivilce nasıl tedavi edilir? Sivilceye ne iyi gelir? sorularına oral yolla alınan ilaç ve cilt üzerine sürülebilen krem ya da merhemler yanıtını verebilmek mümkündür, ancak doktorlar hamilelikte sivilce ilaçlarının kullanılmasını önermemektedir.
AYRICA: Doğum Sonrası Meme Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Hamilelikte kullanılan ilaçların etken maddeleri, bebek üzerinde olumsuz durumlar yaratabileceğinden, ilaç kullanımı konusunda uzman bir doktordan onay almadan kullanım sağlanmamalıdır. Tetrasiklin, izotretinoin, retinoid gibi maddeler sivilce ilaçları içerisinde bulunur ve hamilelikte kullanılmaması tavsiye edilir.
AYRICA: Doğum Çantasında Neler Olmalı? Doğum Çantası Nasıl Hazırlanır?
Hamilelikte sivilce şikâyetleriniz çok fazla ise, mutlaka uzman bir doktora muayene olmanız ve hamilelikte kullanımı sakınca yaratmayacak krem ya da ilaçları kullanmanız önerilir.
AYRICA: Anne Sütünün Faydaları Nelerdir? Anne Sütü Nasıl Sağılır? Nasıl Saklanır?
Hamilelikte Sivilceden Korunmak İçin Neler Yapılabilir?
Hamilelik döneminde özellikle ilk ve son aylarda, bazen ise tüm aylarda görülebilen sivilce problemleri, ne yazık ki anne adayının psikolojisini de olumsuz etkileyebilmektedir. Sivilceden korunmak için neler yapılabilir? Sivilce çıkmaması için nelere dikkat edilmelidir? hamilelikte çıkan sivilceleri önlemek ya da azaltabilmek için, anne adaylarının alması tavsiye edilen birkaç önlem bulunmaktadır.
AYRICA: Yenidoğan Bebek Banyosu Nasıl Yapılır? Bebekler Ne Sıklıkla ve Ne Zaman Yıkanmalı?
- Günde en az iki kere, cildin nem ve pH dengesini koruyan ürünlerle, el yüz vb. bölgeler temiz bir şekilde yıkanmalı ve su soğuk ya da sıcak değil, ılık olmalıdır.
- Mümkün ise hamilelikte makyaj kullanımı azaltılmalı, gerekmedikçe yapılmamalı, eğer yapılması gerekiyor ise de hafif, cilt gözeneklerini tıkamayan makyajlar tercih edilmelidir.
- Dengeli, besleyici bir beslenme düzeni oluşturulmalı, cildin doğal dengesini koruyan ve cildi besleyen vitamin vb. ağırlıklı beslenilmelidir.
- Yağlı, baharatlı yemek tüketimi bırakılmalı, asitli içecek vb. ürünlerden uzak durulmalıdır.
- Günlük rutin bir cilt bakımı yapılmalı, hamilelikte kullanılması uygun görülen doğal cilt solüsyonları ile cildin kir ve yağ tabakası ciltten uzaklaştırılmalıdır.
- Yağlı bakım ürünleri, nemlendiriciler kullanılmamalıdır.
- Var olan sivilceler sıkılmamalıdır. Sivilcenin çıktığı bölgenin tahriş olmasına ve yayılmasına neden olabilirsiniz.
- Saçların temiz tutulması önem arz etmektedir. Saç derisinde çıkan sivilcelerin önüne geçmek için, saçların temiz ve toplu olması önerilir.
- Hamilelikte stres birçok sorunun yaşanmasına neden olabilir. Çoğu zaman stres cilt sorunları ile kendini gösterebilmektedir. Hamile kadınların stres ortamlarından ve faktörlerinden uzak durması önerilir.
AYRICA: Bebeklerde Odaklanma Sorunu (Dikkat Eksikliği) Neden Olur?
AYRICA: Bebek Bakarken Dikkat Edilmesi Gerekenler (11 Hata)
AYRICA: Bebekler Kundaklanmalı mı? Bebek Kundaklanırken Neye Dikkat Edilmeli? Yarım Kundak Nedir?
AYRICA: İlgisiz Anne Baba Tutumları Nelerdir? İlgisiz Ebeveyn Özellikleri
AYRICA: Çocuğa Öğretebileceğiniz Önemli Hususlar - Kazandırılması Gereken Değerler
Hamilelikte Sivilce Doğal Yöntemlerle Nasıl Geçer? Doğal Maske Tarifleri
Hamilelik, hassas bir dönem olduğu için çoğu ilaç ve kozmetik ürünlerin kullanımı uzmanlar tarafından tavsiye edilmemektedir. Ancak doğal yöntemlerle de evde sivilce oluşumunu engelleyebilirsiniz. Hamilelikte sivilceyi geçiren doğal yöntemler nedir? sorusuna cevap olarak, gönül rahatlığı ile kullanabileceğiniz iki maske tarifi vereceğiz.
AYRICA: Ergen Gence Nasıl Davranılmalı? Nasıl İlgilenilmeli?
Yoğurt - Limon
Ev yapımı yoğurt ve hakiki orijinal yetişmiş limonla, hamilelikte sivilcelerinizden kurtulabilmeniz olasıdır. Bir yemek kaşığının içerisine, birkaç damla limon sıkarak karıştırıp ve sivilcenin olduğu yüz vb. bölgesine sürebilirsiniz.
AYRICA: Çocuklarda İshal Neden Olur ve Nasıl Geçer? Rota Virüsü Nedir?
En az 10 dakika beklettikten sonra ise yüzünüzü yıkamanız gerekir. Bu uygulamayı haftada iki veya üç kere tekrarlayabilirsiniz. Herhangi bir alerjik durumunuz var ise, bu yöntemi uygulamamanız tavsiye edilir.
Ayva Çekirdeği Jeli
Ayva çekirdekleri, vücutta birçok fayda sağlayan bir besin olarak karşımıza çıkıyor. Bu değerli gıda elbette cilt için de oldukça önemli etkilere sahip ve tamamen doğal. Ciltte gözenekleri temizlemeye, cilt sıkılaşmasını sağlayan ve sivilce vb. oluşumların tedavisinde kullanılan bir tariften bahsetmek istiyoruz.
Ayva meyvesini yedikten sonra çekirdeğini kesinlikle atmamanızı tavsiye ediyoruz.
- En az 10 adet ayva çekirdeği
- Yarım çay bardağı su
Yarım çay bardağı suyun içerisine ayva çekirdeklerini ekleyip en az iki gün, oda sıcaklığında beklettikten sonra, suyun jel kıvamını aldığını göreceksiniz. Dilerseniz çekirdekleri çıkararak, dilerseniz de çıkarmadan jel kıvamını almış suyu sivilcelerinizin üzerine sürerek onlardan kurtulabilirsiniz.
Sivilce vb. cilt problemleri, özellikle yağlı ciltlere sahip kişilerde sık karşılaşılan bir sorundur. Hamile kadınların bazılarında sivilce problemleri sık yaşanan bir durum olarak görülebilmektedir. Hamilelikte sivilce neden olur? Hamilelikte sivilce nasıl tedavi edilir? sorularını yanıtladığımız bu yazıda, buna ek olarak hamilelikte sivilceden korunmanın yolları nelerdir? ve Hamilelikte sivilcelere doğal çözüm yöntemleri nelerdir? konularına da değindik. Hamilelikte sivilcelerim çıktı, ne yapmalıyım? diyen anne adayları için faydalı bir yazı olmasını umuyor ve alanında uzman bir doktora danışmadan ve bilgi almadan, sivilce ilaçları vb. kozmetik ürünleri kullanmamanızı tavsiye ediyoruz.
Etiket Anne ve Çocuk Hamilelik Hamilelikte SağlıkSubscribe Our Newsletter